Mikroekonomia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agnellei
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 13 paź 2016, 09:59
Płeć:

Mikroekonomia

Post autor: agnellei »

Pepsiko jest monopolistą dostarczającym na rynek ptasie mleko.Kupują go mieszkańcy Learii i Ubulandu. Linia popytu tych pierwszych ma postać: pl=28-q,zaś drugich pu=36-3q. Funkcja kosztu produkcji ptasiego mleka ma postać TC(q)=10+3q. Oblicz po jakich cenach Pepsiko sprzedawałby swój produkt w obu krajach gdyby:
1.różnicowało ceny na obu rynkach
2.nie różnicowało cen
Sprawdz, w której sytuacji zyski w firmie są wyższe i o ile.

Proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie zadania! :( :( :(
ODPOWIEDZ