Mikroekonomia- 2 zadania ze struktur rynku

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Exeggcute4ever
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 15 kwie 2016, 20:00
Płeć:

Mikroekonomia- 2 zadania ze struktur rynku

Post autor: Exeggcute4ever »

Monopolista sprzedaje na dwóch rynkach. Funkcje popytu na tych rynkach dane są wzorami P1=137-2Q1 P2=275-5Q2, gdzie P to ceny a Q to ilości. Monopolista ma stały koszt krańcowy MC=5 i żadnych kosztów stałych. Monopolista może wybrać różne ceny na obu rynkach.
A) Znajdź wielkość sprzedaży maksymalizujece zysk monopolisty na obu rynkach
B) Znajdź ceny jakie ustali monopolista na obu rynkach
C) Wyznacz zyski jakie osiągnie na obu rynkach
Zad2
Firmy w duopolu ustalają wielość produkcji na poziomie 2 lub 3 sztuk. Jaka będzie ilość i cena w równowadze niekooperacyjnej jeżeli odwrócona funkcja popytu dana jest wzorem:
A) P=-Q+9
B) P=-2Q +13
ODPOWIEDZ