kapitalizacja 2 miesieczna zad.4
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 738
- Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
- Podziękowania: 258 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
kapitalizacja 2 miesieczna zad.4
Po jakim czasie kapitał wzrośnie 6-krotnie jeżeli umieszczono go w banku z kapitalizacja 2 miesieczna odsetek i roczna stopą procentową 18%?
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Roczna stopa procentowa 18%,to za dwa miesiące jest \(\frac{18}{6}=3\)%.
\(6K=K(1+\frac{3}{100})^x\)
x oznacza liczbę kapitalizacji dwumiesięcznych
\(6=(1,03)^x\\x=log_{1,03}6\\x=60,61678192\approx\;61\)
\(61:6=10,1\)
Po upływie 11 lat kapitał wzrośnie z K zł do 6K zł.
Obliczenia są przybliżone.
Możesz zrobić dokładniejsze i będzie wtedy 10 lat i 4 miesiące.
\(6K=K(1+\frac{3}{100})^x\)
x oznacza liczbę kapitalizacji dwumiesięcznych
\(6=(1,03)^x\\x=log_{1,03}6\\x=60,61678192\approx\;61\)
\(61:6=10,1\)
Po upływie 11 lat kapitał wzrośnie z K zł do 6K zł.
Obliczenia są przybliżone.
Możesz zrobić dokładniejsze i będzie wtedy 10 lat i 4 miesiące.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.