Porównanie wartości inwestycji w różnych latach

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kto pyta nie błądzi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 18 maja 2016, 13:46

Porównanie wartości inwestycji w różnych latach

Post autor: Kto pyta nie błądzi »

Witam,

Muszę porównać nakłady inwestycyjne przedsiębiorstwa w latach 2009-2011. W 2009 roku przedsiębiorstwo na inwestycje przeznaczyło 10 tys. zł a w 2011 już 15 tys. zł, czyli nominalnie 50% więcej. W roku 2010 inflacja wyniosła 2,6 %, w 2011 natomiast 4,3%. Wystarczy, że obliczę skumulowany wzrost cen w latach 2009-2011 (1,026*1,043=1,07, czyli 7%) a później te 10 tys. zł z 2009 roku pomnożę przez 1,07 (10 tys. 1,07 = 10,7 tys. zł) i mogę już to rzetelnie porównać z 15 tys. zł z 2011 roku? Dodatkowo jak mam lata 2009-2011 to wzrost cen z 2009 roku wynoszący 3,5 % też powinienem uwzględnić w wyliczeniu inflacji (1,035*1,026*1,043=1,107, czyli 10,7% a nie 7%)? Jak to jest inflacja r/r to te 3,5% w 2009 roku odnosi się do poziomu z 2008 roku a jak mnie interesują lata 2009-2011 to chyba ten wzrost (3,5%) nie uwzględniam?

Proszę o pomoc.
ODPOWIEDZ