ekonomia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
piotrekurszula88
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 21 kwie 2016, 11:48

ekonomia

Post autor: piotrekurszula88 »

Projekt II
W magazynie o powierzchni 1 64 m kwadratowych operacji manipulacyjnych dokonuje się za pomocą wózka podnośnikowego z widłami czołowymi. Palety składowane są w dwóch warstwach. Ile maksymalnie palet można rozmieścić w tym magazynie?
Jaką najmniejszą powierzchnię należy przygotować do składowania w trzech warstwach łącznie 210 szt. Palet?
Szerokość drogi manipulacyjnej dla tego typu wózka wynosi 3,2 m. Dokonaj obliczeń w dwóch wariantach:
a) Przy ułożeniu palet dłuższym bokiem do drogi manipulacyjnej
b) przy ułożeniu palet krótszym bokiem do drogi manipulacyjnej.


ja zrobiłam to tak

Ułożenie palet krótrzym bokiem
d=1,2+0,05
2d=2(1,2+0,05)=2,5m
powierzchnia modułu :
M=(2d+G)l
M=(2,5+3,2)1=5,7m kwadratowych
Powierzchnia magazynu= 164 m kwadratowe
liczba modułów=164:5,7m=29
liczba palet 29 x2 =58szt
58x2=116szt - ilość palet w dwóch warstwach


Ułożenie palet dłuższym bokiem:
d=0,8+0,05
2d=2(0,8+0,05)=1,7m
powierzchnia modułu:
M=(2d+G)l
M=(1,7+3,2) 1,4m=6,68m kwadratowych
powierzchnia magazynu: 164m kwadratowe
liczba modułów= 164 :6,68=24
liczba palet 24x2=48
48x2=96 ilosc palet w dwóch warstwach.

Jak powinno być to poprawnie obliczone jeżeli moje obliczenia są zle?
ODPOWIEDZ