Finanse przedsiębiorstw - KON

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
hancykk
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 18 lip 2010, 14:26
Podziękowania: 54 razy

Finanse przedsiębiorstw - KON

Post autor: hancykk »

Firma stolarska chce nabyć maszynę o wartości 1.720 tys. zł. do produkcji zabawek. Ze względu na szybkie zużycie fizyczne, jak i postęp techniczny, czas pracy linii będzie wynosił 7 lat ( amortyzacja liniowa). Przewiduje się następujące przychody: w latach 1-4 = 520 tys. zł, a w roku 5 tym = 560 tys. zł. Koszty ogółem (bez amortyzacji od nowej maszyny) w okresie prognozy będą następujące: w latach 1-4 = 160 tys. , a w 5-tym roku= 180 tys. zł. Koszty zakupu stanowią 26% kosztów ogółem. Wartość zapasów w 1 roku średnio wynosi 30 tyś zł., a w kolejnych latach będą wynosiły po 8% kosztów ogółem ( bez amortyzacji). Należności firma zamierza utrzymywać w następujących wielkościach: 1 – 3 lat = 25% wartości sprzedaży , a 4 – 5 roku odpowiednio 28 i 25% wartości sprzedaży . Z kolei zobowiązania w całym okresie będą utrzymywane na poziomie 60% kosztów zakupu. Ponadto firma w 1 roku zaciągnie kredyt bankowy w wysokości 1mln zł , oprocentowany 10% w stosunku rocznym i spłacany przez 15 lat, poczynając od drugiego roku działalności oraz skorzysta ze środków unijnych w kwocie 700 tys. zł. Wiedząc, że stawka podatku dochodowego = 20%, stopa dyskontowa = 10%, oblicz: saldo środków pieniężnych na koniec każdego okresu. Zinterpretuj wyniki
Przyjmuje się następujące zmiany w założeniach KON:
a, opcja 1:- odbiorcy będą w 60% płacić gotówką, a pozostałość z 60 dniowym okresem płatności,
opcja 2:- odbiorcy będą w 1 roku 40% płacić gotówką, a pozostałość z 60 dniowym okresem płatności, w 2 i 3 roku 50% gotówką, a pozostałość z 50 dniowym okresem płatności i w 4 i 5 roku 40%gotowką a pozostałość z 40 dniowym okresem płatności
b, opcja 1:- dostawcy surowców i materiałów zgodzą się udzielić także kredytu kupieckiego na okres: 50 dni
- opcja 2: - dostawcy surowców i materiałów zgodzą się udzielić także kredytu kupieckiego na okres: 10 dni w roku pierwszym , a w kolejnych latach okresy kredytowania kredytem kupieckim będą wydłużane o 10 dni.

c, opcja 1: -minimalny poziom zapasów wynosi 12% wartości sprzedaży.
opcja 2: - minimalny poziom zapasów wynosi 10% wartości sprzedaży, a w kolejnych latach okresy utrzymywania zapasów będą wzrastać co roku o 5 dni.

Dokonaj zmian w zadaniu i przeprowadź analizę porównawczą wpływu ZKON na zmiany płynności finansowej firmy.

Czy ktoś ogarnia temat?
ODPOWIEDZ