Zastosowanie teorii rynku- ustalanie podatku

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
listerine
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 03 kwie 2016, 16:44
Płeć:

Zastosowanie teorii rynku- ustalanie podatku

Post autor: listerine »

Witam, byłabym bardzo wdzięczna za udzielenie pomocy w rozwiązaniu i "łopatologicznym"wytłumaczeniu zadania:
Na rynku danego dobra znana jest funckja popytu Q{d}= 100-2p oraz funkcja podaży Q{s}= -20+P. Na skutek nałożenia podatku ceteris paribus funkcja podaży zmieniła się i wynosi Q{s}=-44+P
a) ustal wysokość podatku na jednostkę produktu
b) ustal wysokość obciążenia podatkiem nabywców i sprzedawców
c)określ wpływy pieniężne do budżetu z tytułu nałożonego podatku

Z góry dziękuje za pomoc :)
ODPOWIEDZ