Matematyka finansowa - zadanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
xkasiaxs
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 15 lut 2016, 17:39
Płeć:

Matematyka finansowa - zadanie

Post autor: xkasiaxs »

1. Spółka zainwestowała 100 tys zł uzyskując w ostatnich latach następujące stopy zwrotu: -30%; -20%; 5%; 10%; 40%. Ile wynosi kapitał po tych pięciu latach?
2. Oblicz po ilu latach PKB per capita w Polsce, który obecnie wynosi 12 710 dolarów, osiągnie obecny poziom RFN, wynoszący 42 630 dolarów, jeżeli w Rzeczpospolitej XXI w. parametr ten będzie się zwiększać o 5% rocznie, a w RFN 2% rocznie. Zakładamy niezmienną liczbę ludności.

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań, bo nie mam zielonego pojęcia jak je rozwiązać. Będę bardzo wdzięczna za pomoc :D
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

TO podstawówka?
1. 100 000 - 30 000 = 70 000 - 14 000 = 56 000 + 2 800 = 58 800 + 5 880 = 64 680 + 25 872 = 90 552
czyli straciła 9 448 zł
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Re:

Post autor: domino21 »

korki_fizyka pisze:TO podstawówka?
1. 100 000 - 30 000 = 70 000 - 14 000 = 56 000 + 2 800 = 58 800 + 5 880 = 64 680 + 25 872 = 90 552
czyli straciła 9 448 zł
czyli wychodzi na to, że \(100000-30000=90552\) ? :D
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

chyba nie zrozumiałeś expercie ;)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zrozumiałem, Ty nieumiejętnie użyłeś znaku równości. To są wartości po kolejnych latach.
xkasiaxs
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 15 lut 2016, 17:39
Płeć:

Re:

Post autor: xkasiaxs »

korki_fizyka pisze:TO podstawówka?
1. 100 000 - 30 000 = 70 000 - 14 000 = 56 000 + 2 800 = 58 800 + 5 880 = 64 680 + 25 872 = 90 552
czyli straciła 9 448 zł
Dzięki. Sądziłam, że to będą jakieś skomplikowane obliczenia.

A co z tym drugim zadaniem? Ma ktoś pomysł jak go rozwiązać?
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Re: Matematyka finansowa - zadanie

Post autor: Panko »

\(12710 \cdot (1.05)^x =42630 \cdot (1.02)^x\)
\(x \approx 42.7479\)
ODP : po \(43\) latach.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re:

Post autor: korki_fizyka »

domino21 pisze:zrozumiałem, Ty nieumiejętnie użyłeś znaku równości. To są wartości po kolejnych latach.
Wiem, że zrozumiałeś, to był taki test na inteligencję ale nie Twoją ;)
Ostatnio zmieniony 19 lut 2016, 22:15 przez korki_fizyka, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Matematyka finansowa - zadanie

Post autor: korki_fizyka »

Panko pisze:\(12710 \cdot (1.05)^x =42630 \cdot (1.02)^x\)
\(x \approx 42.7479\)
ODP : po \(43\) latach.
co oznaczają te kropki pomiędzy cyferkami :?:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Post autor: Panko »

ech korek , kto takiego dżina wypuścił z butelki ?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Masz na myśli x..xs czy dobrz..c ? :)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ