Funkcja użyteczności i funkcja produkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Lola_1993
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 22 paź 2015, 06:59
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Funkcja użyteczności i funkcja produkcji

Post autor: Lola_1993 »

Witam :)
Mam problem z 3 zadaniami z ekonomii matematycznej. Czy mogłabym prosić o jakieś wskazówki co i jak trzeba policzyć ? Nie proszę o rozwiązanie tych przykładów, bo w ten sposób niczego się nie nauczę :) Za każdą podpowiedź/pomoc/wskazówkę będę bardzo wdzięczna :)

1. Proces produkcyjny przedsiębiorstwa opisuje funkcja produkcji postaci \(f(k,l) = (\sqrt{k} + 2 \sqrt{l}) ^{2}\) . Jaką maksymalną wielkość produkcji można wytworzyć ? Jaki jest minimalny koszt wytworzenia 64 jednostek wyrobu, jeżeli ceny czynników produkcji równe są vk = 1, vl = 2.

2. Przyjmując funkcję użyteczności konsumenta \(u(x _{1},x _{2}) = a _{x}1 + b _{x}2\)stwierdzić, przy jakich wartościach a i b użyteczność konsumenta nie zmienia się, gdy następuje zwiększenie x1 jednostek dobra A o jednostkę, a zmniejszenie x2 jednostek dobra B o 3 jednostki, natomiast zwiększenie x2 jednostek dobra B o 2 jednostki i zmniejszenie x1 jednostek dobra A o 3 jednostki powoduje zmniejszenia użyteczności konsumenta o 4. Dodatkowo przyjmując, że ceny jednostkowe dóbr A i B są odpowiednio równe 3 i 9, a dochód I = 54 wyznaczyć koszyk optymalny i użyteczność krańcową dochodu.

3. Funkcja użyteczności konsumenta ma postać \(u(x_{A}, x_{B}) = aln_{x}A + (1-a)ln_{x}B\). Wyznaczyć parametr a, wiedząc, że mając do dyspozycji 4 jednostki dobra A oraz 8 jednostek dobra B, konsument zgodził się zamienić 1 jednostkę dobra A na 2 jednostki dobra B, nie zmieniając przy tym swojej sytuacji.

Bardzo dziękuję za każdą cenną wskazówkę ! :)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

1) Nie wiem co oznaczają zmienne k i l ale wydaje mi się, że należy zróżniczkować wzór i znaleźć ekstremum. Co do kosztów wytworzenia iluś tam jednostek wyrobu to nie wiadomo ile w nim występuje czynnika k a ile l :(
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Lola_1993
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 22 paź 2015, 06:59
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Lola_1993 »

k i l to praca i kapitał :) Kurcze no właśnie mam problem z tymi zadaniami, bo na ćw nie zdążyliśmy ich przerobić a na egzamin obowiązują :(
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Nie wszystko da się przerobić na ćwiczeniach, pozostaje samemu ogarnąć lub pójść na konsultacje, chyba są jeszcze takie ? ;)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Lola_1993
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 22 paź 2015, 06:59
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Lola_1993 »

:) Tylko niestety kolidują z innymi zajęciami na Uczelni :) Chętnie bym sama to przerobiła, ale nawet nie wiem co z czym trzeba "ugryźć" :) a niestety w Internecie nie znalazłam nawet żadnych przykładów :(
ODPOWIEDZ