Zadania - proszę o pomoc

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
student12334
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 01 lut 2016, 21:48
Płeć:

Zadania - proszę o pomoc

Post autor: student12334 »

Witajcie, zostałem obarczony takowymi zadaniami i chciałbym poprosić o wsparcie:

1. Niech funkcja kosztu całkowitego przedsiębiorstwa monopolistycznego wynosi KC=5Q+2, zaś funkcja popytu Q=19-1/5c (q-ilość, c-cena). Ustal wielkość produkcji zapewniającą maksymalizację zysku w krótkim okresie oraz cenę, jaką monopolista ustali na swoje wyroby.

2. Na rynku doskonale konkurencyjnym gałęziowy popyt jest opisany równaniem Q=100-20P. Przeciętne koszty produkcji typowego przedsiębiorstwa określa równanie AC=300/Q+Q/3. Wyznacz punkt równowagi długookresowej, w której zysk ekonomiczny typowego przedsiębiorstwa wynosi 0. Ile przedsiębiorstw działa wtedy na rynku?

Dziękuję za wszelką pomoc!
ODPOWIEDZ