Niestety tego zadania nie jestem w stanie sama zrobić... ląduje pomiędzy dwoma wynikami.
Spółka wypłaciła dywidendę w wysokości 5 zł i planuje się wzrost dywidendy o 6% w ciągu roku, potem będzie 6 zł w drugim roku, w trzecim 8 zł, a w czwartym 4 zł. A następnie ustabilizuje się na poziomie wzrostu 7%. Oblicz cenę akcji, gdy st. zwrotu wynosi 9% rocznie.
A)232,92 B)237,92 C)170,52 D)175,52
Ląduje znów pomiędzy dwoma wynikami między A i B
Wspierałam się książką Jajugi oraz wzorami z zajęć i niestety mega porażka...
dwa wzory:
Pierwszy z którego wynik w ogóle mi nie wychodził, a excel zgłupiał:
P=D(1+g1)[1/(r-g1)-(1+g1)^N/[(r-g1)(1+r)^N]+(1+g1)^N-1 (1+g2)/p(r-g2)(1+r)^N
Drugi, który jest w sumie ok
P0= \sum_{}^{} D0*(1+g1)^t / (1+r)^t + D0*(1+g1)^n * (1+g2) / (1+r)^n * (r-g2)
w obu wzorach D - to cena początkowa 5 zł
g1 - to procent właśnie tutaj jest problem jaki, bo 6 % wynika tylko z roku, a reszta?
g2 - na pewno 7%
r - 9% (st. doch)
t-czas 1-4 w zadaniu
n - 4
Pierwsze robię sobie jak z książki Jajugi tabelkę i mam pierwszą część obliczoną:
D Dt/(1+0,09)^t
ROK 1 5*0,06=5,3 5,3/(1,09)^1=4,86
ROK 2 6 5,05
ROK 3 8 6,17
ROK 4 4 2,83
SUMA 18,91
W poszczególnych latach jak dla mnie oprocentowanie - 6% w pierwszym, drugi 13,21%, 33%, 50%
próbowałam ze średnią geometryczną i wyniki mi wychodziły kosmiczne
dobra i wyszedł mi jakiś procent 3,17
P0 = 18,91 + 5*(1+0,0317)^4 * (1+7%) / (1+0,09)^4 * (0,09-0,07)
Wynik wyszedł mi 235,47
Może ktoś znalazł by ten błąd bo ja już nie mam siły do tego zadania domniemam, że błąd jest w przeliczeniu średniej tego oprocentowania, bo 50% chyba powinno być na minusie
Zadanie z dywidendą - model dwufazowy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Powiem tak odkryłam w końcu co źle ale wynik mnie zaskoczył żadne tam 200 Odpowiedzią jest C
Po prostu trzeba było się z tym przespać
Rozwiązanie jest krótsze niż moje zawiłe badania
Biorę 4 zł z roku 4 i podstawiam jak wygląda D5
D5 = 4* (1+0,07)=4,28
Następnie stosuje model Gordona - Shapiro
P4=4,28/(0,09-0,07)
P4=214
P0 = 214/ (1+0,09)^4
P0 = 151,60
P = 151,60+18,91
I P wychodzi P=170,51
Po prostu trzeba było się z tym przespać
Rozwiązanie jest krótsze niż moje zawiłe badania
Biorę 4 zł z roku 4 i podstawiam jak wygląda D5
D5 = 4* (1+0,07)=4,28
Następnie stosuje model Gordona - Shapiro
P4=4,28/(0,09-0,07)
P4=214
P0 = 214/ (1+0,09)^4
P0 = 151,60
P = 151,60+18,91
I P wychodzi P=170,51