Otóż mam takie zadanie prawdopodobnie obliczyłam, ale nie jestem pewna, który wynik:
Obligacja o terminie wykupu za rok i 5 miesiecy ma wartość 1000, oprocentowanie 8%, płacone odsetki są raz w roku, st. Zwrotu (ytm) 5%. Jaka jest cena czysta obligacji?
A. 1086,26 B. 1052,93 C. 1039,59 D. 1000,00
Prawdopodobny wzór do tego:
P= \sum_{}^{} x (Ct/(1+YTM)^t
I tak normalnie na logike jak wzięłam:
1000 x 0,08= 80
Odsetki od 80 x 0,08= 6,40
Czyli 1086,40 wynik bliski ale:
80/(1+0,05)^0,5 + 1080/(1+0,05)^1,5 = 1081,85
Z kolei 80/(1+0,08)^0,5 + 1080/(1+0,08)^1,5 juz wychodzi 1039,40
Zdecydowanie jestem za A dlatego bo wówczas Ytm nie ma we wzorze... Pytanie czemu nie wychodzi mi rowno A nawet jeżeli dolicze odsetki to zawsze przekracza 1086,26? Czy ten błąd dotyczy może że osoba obliczała to np. Zaokragliła? Albo liczył excel?
I czy ktos wie jak policzyc cene czysta obligacji?
Zadanie z rynkow finansowych - obligacje
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Już sama zadanie rozwiązałam - po prostu na studiach trzeba być naprawdę niezłym... żeby dawać na egzamin zadania, których się nie robiło, albo najlepiej żeby utrudnić studentowi, bo przecież trzeba udowodnić, że się nie umie :/ ale wynik na 100% jest A.
w zadaniu napisano że jest to 1 i 5 M, dlatego 5/12=0,42
80/(1+0,05)^0,42 + 1080/(1+0,05)^1,42 = 1086,26
Na kartce i excelu wychodzi taki wynik
w zadaniu napisano że jest to 1 i 5 M, dlatego 5/12=0,42
80/(1+0,05)^0,42 + 1080/(1+0,05)^1,42 = 1086,26
Na kartce i excelu wychodzi taki wynik