makroekonomia ćwiczenia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
intruz675
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 12 sty 2016, 20:43
Płeć:

makroekonomia ćwiczenia

Post autor: intruz675 »

Witam, mam problem z wykonaniem ćwiczeń z makro, proszę o pomoc :) Trochę tego jest, a bardzo potrzebuję rozwiązań.

1) Które z podanych dóbr będą brane pod uwagę przy liczeniu PKB?

a) film fabularny wyprodukowany przez wytwórnię filmową

b) automatyczna linia do rozlewu mleka zakupiona przez spółdzielnię mleczarską

c) mleko zakupione przez spółdzielnię mleczarską

2) Wartość dodana to: a) przyrost wartości dóbr w wyniku określonego procesu produkcji, b) wartość zużytych materiałów, surowców itp

3) Rok 1972 prod pistoletów=200, cena pistoletów=1000, prod TV=1000, cena TV=500
Rok 1986, prod pistoletów=250, cena pistoletów=2000, prod TV=2000, cena TV=1500

Nominalny PNB w 1986 wynosił: 3 500 000
Jeżeli 1972 jest rokiem bazowym to: realny PNB w 1986 wynosił... a deflator wynosił...

4) Eksport netto to: a)wartość dóbr sprzedanych za granicą, b)nadwyżka eksportu nad importem

5) Jeżeli PNB w cenach rynkowych=570 mld, a dochody netto z własności za granicą 0,5 mld, oraz amortyzacja 34 mld, to PNN w cenach rynkowycha) 536 mld, b) 604,5 mld

6) jeżeli PKB=500 mld, amortyzacja=60 mld, dochody netto z własności za granicą=20 mld to PNB=
a) 520 mld, b)420 mld, c)580 mld

7) Deflowanie to: a) odjęcie amortyzacji od wartości PNB, b)sumowanie wartości dodanej w rachunku PKB, c) podzielenia nominalnej produkcji w cenach bieżących przez indeks wzrostu ogólnego poziomu cen, d) żadna w powyższych odp

8) ustal ile wyniesie deficyt budżetowy jeśli dochód narodowy zapewnia równowagę w gospodarce opisanej następującymi zależnościami:
C=C_0 + c (Y-T); T=t*Y; C_0=70, G_0=920; I_0=810; c=0,8; t=0,15
ODPOWIEDZ