Rachunek kosztów - rozliczenie wydziałów działalności pomocn

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
florencja
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 21 cze 2015, 13:39
Płeć:

Rachunek kosztów - rozliczenie wydziałów działalności pomocn

Post autor: florencja »

W przedsiębiorstwie wydzielono cztery wydziały produkcji pomocniczej warsztat remontowy, kotłowinę, warsztat ślusarski oraz ośrodek informatyczny. Dotychczas zarejestrowane koszty na kontach analitycznych wynoszą:
a) Koszty warsztatu remontowego 1400 ZŁ
b) Koszty warsztatu ślusarskiego 4500 ZŁ
c) Koszty kotłowni 1450 ZŁ
d) Koszty ośrodka informatycznego 1000 ZŁ
RAZEM 8350 ZŁ
W ciągu miesiąca kotłownia wytworzyła 800 ton pary na rzecz
a) w. remontowego 200 ton pary
b) o. informatycznego 100 ton pary
c) wydziałów podstawowych 400 ton pary
d) zarządu 100 ton pary
warsztat remontowy wykonał remonty zużywając 2000 roboczogodzin (Rh) w tym dla:
a) kotłowni 500 rh
b) o. informatycznego 400 rh
c) wydziałów podstawowych 1000 rh
d) zarządu 100 rh
e) remont maszyn wydziału produkcji podstawowej zostanie rozliczony w trakcie następnego roku kalendarzowego.
Warsztat ślusarski wykonał prace zużywając 1500 rh w tym dla:
a) w. remontowego 400 rh
b) o. informatycznego 600 rh
c) odbiorców zewnętrznych 500 rh
Ośrodek informatyczny wykonał usługi na rzecz zarządu przedsiębiorstwa.
Należy dokonać rozliczenia wydziałów działalności pomocniczej jeżeli:
a)świadczenia wzajemne rozlicza się według kosztu planowanego który wynosi 2zł za tone pary
b) świadczenia wzajemne rozlicza się metodą układu równań.
PROSZĘ O DOKOŃCZENIE ZADANIA Z DOKŁADNYMI OBLICZENIAMI SKĄD CO SIĘ WZIĘŁO :)
ROZWIĄZANIE
1. ROZLICZENIE wydziału ślusarskiego
4500:1500=3
a)3 x 400= 1200
b)3 x 600 = 1800
c)3x 500 = 1500
razem 4500

x-koszty kotłowni
y-koszty remontowego
tu powinien być układ równań
ODPOWIEDZ