Zadanie elastyczność cenowa popytu/podaży

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agniecha53
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 26 paź 2011, 10:40

Zadanie elastyczność cenowa popytu/podaży

Post autor: agniecha53 »

Witam, mam pewne zadanko z mikroekonomii, które nie wiem jak ugryźć... mogę prosić o jakieś wskazówki? :)

"W Hipotecji panuje nierównowaga na rynku chleba! Obywatele burzą się, rządzącej partii grozi przegrana w wyborach... Cena chleba = 5,popyt = 120, podaż = 100. Wiadomo, że linie popytu na chleb i podaży chleba są liniami prostymi, współczynniki cenowej elastyczności popytu i podaży równają się E{PD}=-1,0 E{PS}=0,8. O ile należy zmienić cenę, aby przywrócić równowagę?"

Z góry dzięki! :)
ODPOWIEDZ