Matematyka finansowa - zadanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lusia19900
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 09 lut 2011, 17:18
Płeć:

Matematyka finansowa - zadanie

Post autor: lusia19900 »

Jak duże odsetki wypłaci nam bank w trzy lata po wpłaceniu 120 000, gdy stopa procentowa w pierwszym roku oszczędzania wynosiła 15%, po czym została obniżona do 13%?

Proszę o wytłumaczenie krok po kroku jak to powinno wyglądać bo mi wychodzi jedynie takie coś:

Korzystam ze wzoru:

\(F_{n}=P*(1+i)^{n}\)

Więc:

120.000*(1+0,15)=138.000

Później wzięłam (nie wiem czy prawidłowo)

\(138.000*(1+0,13)^{2}=138.000*1,0169=140.332,2\)

Pytanie:

Jak zrobić to zadanie aby wyszedł mi wynik 56.212,2 który jest podobno prawidłowy?
Tomasz Z
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 10 lut 2011, 10:35
Otrzymane podziękowania: 15 razy
Płeć:

Post autor: Tomasz Z »

Według mnie twój sposób rozwiązania jest poprawny. Zakładając kapitalizację z dołu:) Policz jeszcze raz chyba masz błąd w obliczeniach. W szczególnie tym drugim równaniu.
lusia19900
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 09 lut 2011, 17:18
Płeć:

Post autor: lusia19900 »

Ups...faktycznie ja tam liczyłam cały czas jako 0,13*0,13 a nie jako 1,13*1,13 :oops:

Policzylam jeszcze raz i w tym drugim wyszło mi 176.212,2
Odjęłam to 138.000 (czy tak powinnam zrobić?)
I wyszło mi 38.212,2 co już jest bliższe temu wynikowi ale nadal nie jest to to co powinno wyjśc, bo prawidłowy wynik w rozwiązaniach to: 56.212,2
lusia19900
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 09 lut 2011, 17:18
Płeć:

Post autor: lusia19900 »

a może ja nie powinnam odejmować 138.000 tylko 120.000? Bo wtedy faktycznie wyjdzie 56.212,2 :)
ODPOWIEDZ