Funkcja produkcji.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ananania
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 19 paź 2009, 18:57
Podziękowania: 1 raz

Funkcja produkcji.

Post autor: ananania »

Czy potrafiłby mi ktoś pomóc,kompletnie nie wiem jak się zabrać za to.
ZAD.1.Dana jest funkcja produkcji \(F(K,L)=2K^ {\frac{2}{3}}L^ {\frac{3}{4}}\)
a) Jakie korzyści skali wykazuje podana funkcja?
b) Wyznacz krańcową wydajność kapitału oraz pracy
c) Wyznacz krańcową stopę substytucji pracy przez kapitał
d)Wyznacz elastyczność substytucji nakładów

ZAD. 2 Funkcja produkcji ma postać:
a)\(F(x_1,x_2)=z_1^2+x_2^2\)
b)\(F(x_1,x_2)=(x_1+x_2)^{\frac{1}{2}}\)
Dla każdej z tych funkcji narysuj izokwantę produkcji wiedząc, że: \(F(x_1,x_2)=8\)
Jakie korzyści skali wykazuje funkcja
Wyznacz krańcowe wydajności czynników \(x_1,x_2\) podanych funkcji
Wyznacz krańcową stopę substytucji czynnika \(x_2\) przez czynnik \(x_1\) podanych funkcji produkcji
Wyznacz elastyczność produkcji względem obu czynników

Bardzo proszę o jakąśkolwiek pomoc.
ODPOWIEDZ