Zadanie z lifo fifo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jarek123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 101
Rejestracja: 20 lis 2010, 17:55
Podziękowania: 108 razy

Zadanie z lifo fifo

Post autor: jarek123 »

Witam mam problem z zadaniem z lifo fifo i ceny przeciętnej, otóż w metodzie obliczania fifo całkowicie nie wiem skąd się wzieło w pz3 500 skoro w danych jest podane 4500. Początkowo myślałem ze nauczycielka zrobiła błąd ale zauważyłem
ze w zadaniu poprzednio jest podobnie. Nie mam pojęcia tez dlaczego w metodzie obliczania lifo jest ilosc sztuk 3300*19.50 zamiast 5700*19,50. Czy ktoś mógłby mi to wytłumaczyć?


W przedsiębiorstwie produkcyjnym przychód materiałów wyceniony jest wg zmiennych cen rzeczywistych materiału Z przyjętych do magazynu wg następujących Pz
Pz nr1 z dnia 3.01.2009 1600szt po 21\szt
Pz nr2 z dnia 8.01.2009 5700 szt po 19,50\szt
Pz nr3 z dnia 14.01.2009 4500 szt po 23\szt

W dniu 15.01.2009 na podstawie Rw nr1 zostałwydany do produkcji materiału z 7800 sztuk.
dokonaj wyceny rozchodu materiału metodą Lifo fifo i ceny przeciętnej
a)fifo
1600*21 =33600
5700*19,50=111150
500*23 =111500
------ -------
7800szt 256250

b)
lifo
4500*23 =103500
3300*19,50=64350
------- ------
7800szt 167850

c)wg ceny przecietnej 248250\11800= 21.04

Rozchód 7800szt*21.04=164112
ODPOWIEDZ