Zadanie z modelu IS-LM! /Makroekonomia II/

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
trybuś
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 31 paź 2010, 21:34
Płeć:

Zadanie z modelu IS-LM! /Makroekonomia II/

Post autor: trybuś »

Witam wszystkich!!! :D
Jako zadanie domowe, mam do zrobienia zadanie z makro o danej treści:
Załóżmy, że gospodarka jest opisana przez następujący układ równań:
Y = C + I + G
C = 200 + 0.8 Yd
gdzie Yd-dochód do dyspozycji,
I = 400 - 1 000r
gdzie r-stopa procentowa,
Mo = 0.6Y + 300 - 4 000r *Po .
Wiadomo ponadto że: wydatki rządowe G=300, stopa podatkowa t=0.15, nominalna podaż pieniądza Mo=1 500, średni poziom cen Po=1. W gospodarce tej nie występują podatki autonomiczne.
Polecenia:
1) podaj interpretację parametru z równania funkcji inwestycji,
2) wyznacz postać analityczną krzywej IS,
3) wyznacz postać analityczną krzywej LM,
4) oblicz poziom dochodu i stopy procentowej w stanie równowagi na rynku towarowym i pieniężnym
5) oblicz wielkość konsumpcji i inwestycji w przypadku równowagi na rynku towarowym i pienieżnym.

Jeśli ktoś umie to rozwiązać to bardzo prosze o pomoc. Bedę wdzięczna.
Z góry dziekuje!!
Pozdrawiam!! :)
ODPOWIEDZ