Dostałem pytanie od brata ktory zaczyna studia czy pomoge mu rozwiazac takie zadanie:
Rodzenstwo w wieku 7 i 9 lat otrzymalo w spadku 1500 jp zlozonych w banku, ktory stosuje roczna katpitalizacje zlozona z dolu przy rocznej stopie procentowej 8%. Jak nalzey obecnie podzielic spadek, by w momencie osiabniecia przez kazde dziecko 18 lat ich wartosci spadku byly takie same?
Wie ktos z was jak to rozwiazac?
zadanie z finansów
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Dziecko,które ma 7 lat otrzyma spadek po 11 latach,czyli jego część będzie w banku przez 11 lat.
x-kwota dla dziecka siedmioletniego
y-kwota dla dziecka dziewięcioletniego , która będzie w banku przez 9 lat.
\(\{x+y=1500\\x(1+0,08)^{11}=y(1+0,08)^9\)
\(x(1,08)^{11}=(1500-x)(1,08)^9\)
\(\frac{x}{1500-x}= \frac{1,08^9}{1,08^{11}}
\frac{x}{1500-x}= \frac{1}{1,08^2}
1,1664x=1500-x
2,1664x=1500
x=692,393\)
Zaokrąglimy do 10 groszy,wtedy \(x=692,40\) zł----tyle dla siedmiolatka,kwota ta będzie procentować przez 11 lat.
Wysokość spadku:\(692,40 \cdot (1,08)^{11}=1614,40\) zł.
\(y=1500-692,40=807,60\)zł----tyle dla dziewięciolatka,kwota będzie procentować przez 9 lat.
Wysokość spadku:\(807,60 \cdot 1,08^9=1614,40\)zł.
x-kwota dla dziecka siedmioletniego
y-kwota dla dziecka dziewięcioletniego , która będzie w banku przez 9 lat.
\(\{x+y=1500\\x(1+0,08)^{11}=y(1+0,08)^9\)
\(x(1,08)^{11}=(1500-x)(1,08)^9\)
\(\frac{x}{1500-x}= \frac{1,08^9}{1,08^{11}}
\frac{x}{1500-x}= \frac{1}{1,08^2}
1,1664x=1500-x
2,1664x=1500
x=692,393\)
Zaokrąglimy do 10 groszy,wtedy \(x=692,40\) zł----tyle dla siedmiolatka,kwota ta będzie procentować przez 11 lat.
Wysokość spadku:\(692,40 \cdot (1,08)^{11}=1614,40\) zł.
\(y=1500-692,40=807,60\)zł----tyle dla dziewięciolatka,kwota będzie procentować przez 9 lat.
Wysokość spadku:\(807,60 \cdot 1,08^9=1614,40\)zł.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 16 sty 2011, 23:15
Witam mam problem z rozwiązaniem następującego zadania, czy jest ktoś kto wie o co w tym chodzi???
8. Ile wyniesie ulga inwestycyjna za rok 1999 i premia dodatkowa
w 2000 roku z tytułu poniesionych nakładów na linię kontrolnopomiarową
do utrzymania parametrów ISO 2002, przy następujących
założeniach:
a. wskaźnik rentowności w 1998 - 9%,
b. firma nie zalega ze zobowiązaniami publicznoprawnymi,
c. nakłady w wysokości 800tys.zł zostały poniesione i potwierdzone
zapłaconymi w 1999r fakturami VAT,
d. dochód przed opodatkowaniem wyniósł w 1999r 2,Omln zł.
Uzasadnij wysokość skali %% podstawy opodatkowania. Dochód w 2000r
należy przyjąć w identycznej wysokości jak w 1999r.
8. Ile wyniesie ulga inwestycyjna za rok 1999 i premia dodatkowa
w 2000 roku z tytułu poniesionych nakładów na linię kontrolnopomiarową
do utrzymania parametrów ISO 2002, przy następujących
założeniach:
a. wskaźnik rentowności w 1998 - 9%,
b. firma nie zalega ze zobowiązaniami publicznoprawnymi,
c. nakłady w wysokości 800tys.zł zostały poniesione i potwierdzone
zapłaconymi w 1999r fakturami VAT,
d. dochód przed opodatkowaniem wyniósł w 1999r 2,Omln zł.
Uzasadnij wysokość skali %% podstawy opodatkowania. Dochód w 2000r
należy przyjąć w identycznej wysokości jak w 1999r.