zadania z makroekonomii-błagam o pomoc zaliczenie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nika
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 08 lut 2009, 18:27

zadania z makroekonomii-błagam o pomoc zaliczenie

Post autor: nika »

Błagam o pomoc w rozwiazaniu zadań z makroekonomii. Jestem zrezygnowana ni emoge sobie z nimi poradzic a jutro mam zalicznie. Pomóżcie!!!!!!!
Zadanie 4. w gospodarce zamkniętej z udziałem państwa Ca=1500, Ia=1600, G=900,ksk=0,8,t=0,25, w
a) wyznacz postać analityczna IS
b) oblicz współczynnik nachylenia krzywej IS, podaj jego interpretację
c) załóżmy, że inwestycje rosną o 400 jednostek. Wyznacz równanie nowej IS
d) załóżmy, że ksk maleje do poziomu 0,5. Wyznacz nowe równanie nowej IS
Zadanie 5.w gospodarce zamkniętej w wynosi 4000, Lsa=1000, w =0,8, podaż pieniądza M=5000, zaś poziom cen P=1.
a) wyznacz postać analityczną krzywej LM
b) załóżmy, że podaż pieniądza wzrośnie o 1000, co się stanie krzywą LM ?
c) załóżmy, że współ.wrażliw.popytu spekulacyjnego na pieniądz na zmiany stopy procentowej wzrośnie do poziomu 5000, jak wpłynie to na położenie LM ?
d) załóżmy, że w zmaleje do poziomu 0,5. wyznacz nowe równanie LM
Zadanie 6. załóżmy, że Ca=1000, Ia=600, G=480, ksk=0,8, T=100, wi=1000, wr=4000, wy=0,8, Lsa=800, M=1800, P=1.
a) wyznacz postać analityczna IS oraz LM
b) wyznacz poziom dochodu narodowego oraz stopy procentowej zapewniającego równowagę na rynku towarów i pieniądza.
c) Jak na poziom dochodu narodowego i stopy procentowej wpłynie wzrost wydatków rządowych o 100 ?
d) Jak na poziom dochodu narodowego oraz stopy procentowej wpłynie spadek podaży pieniądza o 200 ?


Dominika
ODPOWIEDZ