optymalizacja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
optymalizacja
witam,
mam problem z ciekawym zadaniem.Musi ono być rozwiązane jedna z metod optymalizacyjnych (np. różniczkowanie), mianowicie:
Znaleźć wymiary kwadratu , wpisanego pomiędzy wykres okręgu o promieniu 5 i oś Ox, którego pole powierzchni bedzie największe. Okrąg ma środek w punkcie (0,0).
Czy potrafi ktoś to rozwiazać ?
ps
rozwiązanie x^2+(x^2)/2=5^2 " nie jest optymalnym rozwiązaniem tego zadania"
mam problem z ciekawym zadaniem.Musi ono być rozwiązane jedna z metod optymalizacyjnych (np. różniczkowanie), mianowicie:
Znaleźć wymiary kwadratu , wpisanego pomiędzy wykres okręgu o promieniu 5 i oś Ox, którego pole powierzchni bedzie największe. Okrąg ma środek w punkcie (0,0).
Czy potrafi ktoś to rozwiazać ?
ps
rozwiązanie x^2+(x^2)/2=5^2 " nie jest optymalnym rozwiązaniem tego zadania"
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Już raz to podawałeś:
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=9&t=11281
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=9&t=11281
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
-
- Fachowiec
- Posty: 1070
- Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 357 razy
Moim zdaniem to musi być po prostu kwadrat wpisany w półokrąg. Taki kwadrat będzie miał najdłuższą możliwą przekątną. Obydwie przekątne będą zawierać się między półokręgiem a jego średnicą. Wydaje mi się, że nie ma drugiej takiej sytuacji umieszczenia kwadratu w półokręgu.
Zatem kwadrat ma bok a. r=5.
Kwadrat jest tak jak półokrąg symetrycznie rozmieszczony po obu stronach osi Y. Można więc zapisać następujące twierdzenie Pitagorasa:
\(( \frac{a}{2})^2+a^2=5^2\)
Wyliczyć z niego a i mamy, co trzeba.
Zatem kwadrat ma bok a. r=5.
Kwadrat jest tak jak półokrąg symetrycznie rozmieszczony po obu stronach osi Y. Można więc zapisać następujące twierdzenie Pitagorasa:
\(( \frac{a}{2})^2+a^2=5^2\)
Wyliczyć z niego a i mamy, co trzeba.
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
info na priv
-
- Fachowiec
- Posty: 1070
- Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 357 razy
-
- Fachowiec
- Posty: 1070
- Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 357 razy
Przeczytałem. Ale co dalej? Przecież tu nie ma nad czym dywagować. Jeśli jesteśmy w stanie wpisać figurę A w B, to nie znajdziemy figury podobnej do A, która umieszczona w figurze B będzie miała większe pole. Bo ta figura wpisana, styczna do opisanej na niej zajmuje już maksymalny obszar w figurze B, jaki może zająć. Optymalizacja, optymalizacją, a zdrowy rozsądek zdrowym rozsądkiem. W jaki sposób można tu dowieść pochodnymi, że to o ten kwadrat chodzi? Musimy mieć jakieś punkty zaczepienia. Nie utworzysz przecież równań z niczego.
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
info na priv
tak, to najprostsze z Pitagorasa.powiedzial ,że nie jest to rozwiazanie optymalne i trzeba zastosowac jakies metody optymalizacyjne.kiedy zapytalem sie o rozniczkowanie dal do zrozumienia ,ze to dobry kierunek myslenia. ale gdy powiedzialem mu ze nie umiem tego zrobioc dla kwadratu przez rozniczkowanie ale moge to zrobic dla prostokata wtedy powiedzial ze nie mamy o czym mowic skoro nie znam tak trywialnych rozwiazan. a ja w zyciu nie mialem optymalizacji na studiach. przedmiot z ktorego jest to zadanie nazywa sie dzialy wybraner matematyki...porazka
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
A niby jaki kwadrat będzie miał większe pole?
\(x^2+y^2=25 \Rightarrow y= \sqrt{25-x^2}\)
\((-x,0)\),\((x;0)\),\((x;\sqrt{25-x^2})\),\((-x;\sqrt{25-x^2})\) - współrzędne wierzchołków kwadratu
\(2x,\sqrt{25-x^2}\) - boki kwadratu
\(2x=\sqrt{25-x^2}\)
\(x= \sqrt{5}\)
\(2x=2 \sqrt{5}\)
\(y= \sqrt{25-x^2}= \sqrt{25-5} = \sqrt{20} =2 \sqrt{5}\)
czyli bok kwadratu jest równy \(2 \sqrt{5}\)
Gdybym chciała na siłę policzyć pochodną, to mam:
\(P(x)=2x\sqrt{25-x^2}\)
\(P'(x)=(2x\sqrt{25-x^2})'= \frac{2(25-2x^2)}{\sqrt{25-x^2}}\)
\(P'(x)=0\)
\(\frac{2(25-2x^2)}{\sqrt{25-x^2}}=0\)
\(2(25-2x^2)=0\)
\(x= \frac{5 \sqrt{2} }{2}\)
\(2x= 5 \sqrt{2}\)
\(y= \sqrt{25-x^2}= \sqrt{25-(\frac{5 \sqrt{2} }{2})^2}= \frac{5 \sqrt{2} }{2}\)
Wychodzi prostokąt, a nie kwadrat.
Sprawdź PW
\(x^2+y^2=25 \Rightarrow y= \sqrt{25-x^2}\)
\((-x,0)\),\((x;0)\),\((x;\sqrt{25-x^2})\),\((-x;\sqrt{25-x^2})\) - współrzędne wierzchołków kwadratu
\(2x,\sqrt{25-x^2}\) - boki kwadratu
\(2x=\sqrt{25-x^2}\)
\(x= \sqrt{5}\)
\(2x=2 \sqrt{5}\)
\(y= \sqrt{25-x^2}= \sqrt{25-5} = \sqrt{20} =2 \sqrt{5}\)
czyli bok kwadratu jest równy \(2 \sqrt{5}\)
Gdybym chciała na siłę policzyć pochodną, to mam:
\(P(x)=2x\sqrt{25-x^2}\)
\(P'(x)=(2x\sqrt{25-x^2})'= \frac{2(25-2x^2)}{\sqrt{25-x^2}}\)
\(P'(x)=0\)
\(\frac{2(25-2x^2)}{\sqrt{25-x^2}}=0\)
\(2(25-2x^2)=0\)
\(x= \frac{5 \sqrt{2} }{2}\)
\(2x= 5 \sqrt{2}\)
\(y= \sqrt{25-x^2}= \sqrt{25-(\frac{5 \sqrt{2} }{2})^2}= \frac{5 \sqrt{2} }{2}\)
Wychodzi prostokąt, a nie kwadrat.
Sprawdź PW
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.