Zad. 1Jaką kwotę należy zdeponować w banku na 10% aby po 3 latach wzrosła ona do 1000 zł jeśli kapitalizacja odsetek nastepuje co roku ?
Zad 2
Dwa banki A i B oferują lokaty oprocentowane na 10% w skali roku , przy czym bank A stosuje roczną kapitalizację odsetek a bank B kwartalną kapitalizację odsetek. Ile po 3 latach przyniesie suma 100 zainwestowana w każdym z banków.
Finanse
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Moderator
- Posty: 1026
- Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
- Lokalizacja: Częstochowa
- Otrzymane podziękowania: 137 razy
- Płeć:
Zad.1
\(1000=K_p \cdot \( 1 + \frac {10}{100} \) ^3\)
\(K_p = \frac {1000}{\( 1 + \frac {10}{100} \) ^3} = \frac {1000} {1,331} \approx 751,32\)
Zad.2
Bank A
\(K = 100 \cdot \(1+\frac {10}{1 \cdot 100} \) ^{1 \cdot 3} = 133,1\)
Bank B
\(K = 100 \cdot \(1+\frac {10}{4 \cdot 100} \) ^{4 \cdot 3} \approx 134,49\)
_________________________________________________________
\(K\) - kapitał końcowy
\(K_p\) - kapitał początkowy
\(1000=K_p \cdot \( 1 + \frac {10}{100} \) ^3\)
\(K_p = \frac {1000}{\( 1 + \frac {10}{100} \) ^3} = \frac {1000} {1,331} \approx 751,32\)
Zad.2
Bank A
\(K = 100 \cdot \(1+\frac {10}{1 \cdot 100} \) ^{1 \cdot 3} = 133,1\)
Bank B
\(K = 100 \cdot \(1+\frac {10}{4 \cdot 100} \) ^{4 \cdot 3} \approx 134,49\)
_________________________________________________________
\(K\) - kapitał końcowy
\(K_p\) - kapitał początkowy