Nie wiem jak oblicza się takie zadania a w sobote zdaje warunek z matematyki i z tego typu zadaniami mam problem dlatego proszę o pomoc i już teraz dziękuję
Pewna firma produkuje w danym okresie czasu pewien towar.Niech K(x) oznacza koszt całkowity produkcji x jednostek tego towaru.Wielkość K(x) nazywamy kosztem marginalnym na poziomie produkcji x jednostek.Niech
K(x) = x3 – 90x2 + 700x, x≥0
a wyznacz K(x)
b) dla jakiej wartości x przychód marginalny jest największy?
c dla jakiej wartości x przychód marginalny jest najmniejszy?
zastosowanie pochodnej funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Domyślam się,że polecenie a)wyznacz K'(x)
K'(x)= 3x^2 - 180x + 700
Warunek konieczny dla ekstremum,to K'(x) = 0
Rozwiąż równanie :
3x^2 - 180x + 700 = 0
delta =24000 = 1600*15 ========= >pierwiastek delta = 40*pierw.15
x = [180 - 40 pierw.15]/6--------W sąsiedztwie tego punktu pochodna zmienia znak z minusa na plus,z tego wniosek że tu będzie wartość największa funkcji.
Dla drugiego x=[180+40 pierw.15]/6 będzie najmniejsza wartość,bo w otoczeniu tego argumentu pochodna
zmienia znak z minusa na plus.
Pewnie na waszym kierunku potrzebne będą przybliżone wartości x,ale to załatwisz kalkulatorem.
K'(x)= 3x^2 - 180x + 700
Warunek konieczny dla ekstremum,to K'(x) = 0
Rozwiąż równanie :
3x^2 - 180x + 700 = 0
delta =24000 = 1600*15 ========= >pierwiastek delta = 40*pierw.15
x = [180 - 40 pierw.15]/6--------W sąsiedztwie tego punktu pochodna zmienia znak z minusa na plus,z tego wniosek że tu będzie wartość największa funkcji.
Dla drugiego x=[180+40 pierw.15]/6 będzie najmniejsza wartość,bo w otoczeniu tego argumentu pochodna
zmienia znak z minusa na plus.
Pewnie na waszym kierunku potrzebne będą przybliżone wartości x,ale to załatwisz kalkulatorem.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.