Zastosowanie pochodnej funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zurek88
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 13 maja 2010, 15:03
Podziękowania: 1 raz

Zastosowanie pochodnej funkcji

Post autor: zurek88 »

Bardzo proszę o pokazanie mi jak rozwiązuje sie takiego typu zadania:

Za pomocą pochodnej funkcji można określić przedziały,w których funkcja rośnie bądź maleje. Dokładniej
funkcja f' jest rosnaca w przedziale (a,b) wtedy i tylko wtedy,gdy
f' (x) większe równe 0 dla każdego x E (a,b)
f' (x)mniejsze równe 0 x E (a,b)
korzystając z podanych własności zbadaj,w jakich przedziałach maleje i rośnie
funkcja f'(x) = 2312 xE R

z góry dziękuję
kamilzielinski
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 58
Rejestracja: 29 wrz 2009, 20:47
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy

Post autor: kamilzielinski »

jeżeli f'(x)=2312 to funkcja ta nie ma żadnych ekstremów, więc nie zmienia monotoniczności
kamilzielinski
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 58
Rejestracja: 29 wrz 2009, 20:47
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy

Post autor: kamilzielinski »

jak f'(x)>0 to f(x) jest rosnąca
jak f'(x)<0 to f(x) jest malejąca
jak f'(x)=0 to f(x) ma ekstremum minimum lub maksimum
ODPOWIEDZ