Zbadaj zbieżność szeregów

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MelaniaA
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 26 mar 2022, 18:17
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Zbadaj zbieżność szeregów

Post autor: MelaniaA »

\(\sum_{n=6}^{ \infty } \frac{ \sqrt{n^3-2n^2} }{n^5+3n} \)
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Zbadaj zbieżność szeregów

Post autor: grdv10 »

Zastosuj kryterium ilorazowe z drugim szeregiem o wyrazie ogólnym\[\frac{1}{n^{\frac{7}{2}}}.\]Badany szereg jest zbieżny.
ODPOWIEDZ