postać kartezjańska i wykładnicza oraz macierze

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
koleszka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 25 mar 2010, 14:04
Podziękowania: 10 razy

postać kartezjańska i wykładnicza oraz macierze

Post autor: koleszka »

1).Znaleźć postać kartezjańską i wykładniczą liczby zespolonej danej wzorem:

\(z= \frac{1+i}{ \sqrt{3} -i}\)
2). Znaleźć wartość wyznacznika macierzy:
Obrazek

proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań
pozdrawiam
agulka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 418
Rejestracja: 29 wrz 2009, 00:54
Otrzymane podziękowania: 123 razy

Post autor: agulka »

\(\begin{bmatrix}5&-2&4&-1\\0&1&5&2\\1&2&0&1\\-3&1&-1&1\end{bmatrix}\)

\(k_{2}-2k_{1}, k_{4}-k_{1} = \begin{bmatrix}5&-12&4&-6\\0&1&5&2\\1&0&0&0\\-3&7&-1&4\end{bmatrix}=\)

\(=(-1)^{3+1} \cdot \begin{bmatrix}-12&4&-6\\1&5&2\\7&-1&4\end{bmatrix}=-240+56+6+210-24-16=-8\)
ODPOWIEDZ