Naszkicować skończony obszar ograniczony przez podane krzywe oraz obliczyć objętość bryły obrotowej powstałej przez jego obrót wokół osi OX.
\(y^2+x^2=4\),
\(x^2+y^2=1\),
\(y=0\).
Naszkicować skończony obszar ograniczony przez podane krzywe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: Naszkicować skończony obszar ograniczony przez podane krzywe
Ponieważ to kula o promieniu \(R=2\) z wyciętą kulą o promieniu \(r=1\), to
\[V_F={4\over3}\pi\cdot2^3-{4\over3}\pi\cdot1^3={28\pi\over3}\]
Pozdrawiam
\[V_F={4\over3}\pi\cdot2^3-{4\over3}\pi\cdot1^3={28\pi\over3}\]
Pozdrawiam