Całki funkcji wymiernych - 4 zadania

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mirapa1
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 04 lis 2022, 06:15
Podziękowania: 32 razy
Płeć:

Całki funkcji wymiernych - 4 zadania

Post autor: mirapa1 »

Witam serdecznie.
Prosiłbym o rozwiązania 4 zadań dotyczących całek funkcji wymiernych:

1. \[\int\frac{2x-1}{x^2-6x+9}dx\]

2. \[\int\frac{x-1}{4x^2-4x+1}dx\]

3. \[\int\frac{2x-20}{x^2-8x+25}dx\]

4. \[\int\frac{10x-44}{x^2-4x+20}dx\]

Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Całki funkcji wymiernych - 4 zadania

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Całki funkcji wymiernych - 4 zadania

Post autor: eresh »

mirapa1 pisze: 25 sty 2023, 18:18

1. \[\int\frac{2x-1}{x^2-6x+9}dx\]
\(\int\frac{2x-1}{x^2-6x+9}dx=\int\frac{2x-6+5}{x^2-6x+9}dx=\int\frac{2x-6}{x^2-6x+9}dx+\int\frac{5dx}{(x-3)^2}=\ln(x^2-6x+9)-\frac{5}{x-3}+C\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Całki funkcji wymiernych - 4 zadania

Post autor: eresh »

mirapa1 pisze: 25 sty 2023, 18:18

2. \[\int\frac{x-1}{4x^2-4x+1}dx\]
\(\int\frac{x-1}{4x^2-4x+1}dx=\frac{1}{8}\int\frac{8x-4-4}{4x^2-4x+1}=\frac{1}{8}\int\frac{8x-4}{4x^2-4x+1}dx-\frac{1}{2}\int\frac{dx}{(2x-1)^2}=\frac{1}{8}\ln(4x^2-4x+1)+\frac{1}{4}\cdot\frac{1}{2x-1}+C\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Całki funkcji wymiernych - 4 zadania

Post autor: eresh »

mirapa1 pisze: 25 sty 2023, 18:18
3. \[\int\frac{2x-20}{x^2-8x+25}dx\]
\(\int\frac{2x-20}{x^2-8x+25}dx=\int\frac{2x-8-12}{x^2-8x+25}dx=\ln|x^2-8x+25|-12\int\frac{dx}{(x-4)^2+9}=\ln(x^2-8x+25)-4\arctg\frac{x-4}{3}+C\)

\(\int\frac{dx}{(x-4)^2+9}=\frac{1}{9}\int\frac{dx}{(\frac{x-4}{3})^2+1}=\frac{1}{9}\cdot 3\arctg\frac{x-4}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Całki funkcji wymiernych - 4 zadania

Post autor: eresh »

mirapa1 pisze: 25 sty 2023, 18:18
4. \[\int\frac{10x-44}{x^2-4x+20}dx\]
\(\int\frac{10x-44}{x^2-4x+20}dx=\int\frac{5(2x-4)-24}{x^2-4x+20}dx=5\int\frac{2x-4}{x^2-4x+20}dx-24\int\frac{1}{(x-2)^2+16}dx=5\ln|x^2-4x+20|-24\cdot\frac{4}{16}\arctg\frac{x-2}{4}+C\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Całki funkcji wymiernych - 4 zadania

Post autor: korki_fizyka »

eresh pisze: 25 sty 2023, 20:13
mirapa1 pisze: 25 sty 2023, 18:18

1. \[\int\frac{2x-1}{x^2-6x+9}dx\]
\(\int\frac{2x-1}{x^2-6x+9}dx=\int\frac{2x-6+5}{x^2-6x+9}dx=\int\frac{2x-6}{x^2-6x+9}dx+\int\frac{5dx}{(x-3)^2}=\ln(x^2-6x+9)-\frac{5}{x-3}+C\)
Zgadza się :)
korki_fizyka pisze: 25 sty 2023, 18:49[..] skorzystaj z kalkulatora.
Generalnie tego typu całki rozwiązuje się na jedno kopyto:

1.wyróżnik mianownika \(\Delta \ge 0\) czyli da się rozłożyć na ułamki proste
2.\(\Delta < 0\) , to trójmian sprowadzamy do postaci kanonicznej

O tym i innych sztuczkach można poczytać w starych podręcznikach Krysickiego i Włodarskiego lub Fichtenholza oraz w nowszym https://ksiegarnia.pwn.pl/Calki-Metody- ... 905,p.html wraz z setkami podobnych rozwiązanych przykładów.

Radzę zajrzeć ;)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ