Pole obszaru

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zibi123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 101
Rejestracja: 19 sty 2021, 22:58
Podziękowania: 41 razy

Pole obszaru

Post autor: Zibi123 »

Obliczyć pole obszaru ograniczonego przez krzywe \(x=0,x= \cos t \sin t, y= \sin ^2 t \). dla \(t \in [0, \frac{ \pi }{2 }] \)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Pole obszaru

Post autor: radagast »

przypuszczam , że chodzi o takie pole:
Zrzut ekranu 2023-01-20 130443.png
Należy więc policzyć całkę:\(\displaystyle \int_{0}^{ \frac{ \pi }{4} } \sin t \cos t -\sin^2 t dt+ \int_{\frac{ \pi }{4}}^{ \frac{ \pi }{2} }\sin^2 t -\sin t \cos t dt \)
(spróbuj przez części)
ODPOWIEDZ