Całka funkcji wymiernej

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sarus66
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 08 paź 2022, 21:38
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Całka funkcji wymiernej

Post autor: Sarus66 »

\( \int_{}^{} \frac{dx}{(2x+ \frac{3}{2} )^2+4} \)

Nie rozumiem zbytnio, jak działa w tym przypadku podstawienie?
W mianowniku mamy coś podobnego na wzór postaci kanonicznej.
Ja robie to tak:
\( 2x- \frac{1}{2} = t \)
\( 2dx=dt\)
\( dx= \frac{1}{2} \)

\( \frac{1}{2} arctg(2x- \frac{1}{2}) + c \)

W rozwiązaniu jest jednak inna odpowiedź. Czy mógłby ktoś wytłumaczyć mi o co chodzi z tym podstawieniem w takim przypadku?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: Całka funkcji wymiernej

Post autor: Jerry »

Popatrz, proszę, jeszcze raz na liczoną całkę i swoje podstawienie...
Ja bym podstawił
\[2x+{3\over2}=2t\]
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ