Zbadać zbieżność

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

Zbadać zbieżność

Post autor: LuckyLuck »

Zbadać zbieżność całki niewłaściwej \[\int_{0}^{ \frac{ \pi }{2 } } \frac{ \cos x}{(1- \sin x) ^{ \frac{3}{2} } }dx.\]
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Zbadać zbieżność

Post autor: grdv10 »

Po podstawieniu \(t=1-\sin x\) mamy\[\int_0^1\frac{dt}{t^{3/2}}\]i jest to całka rozbieżna, co można policzyć bezpośrednio.
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

Re: Zbadać zbieżność

Post autor: LuckyLuck »

Ok to całka nie oznaczona wyszła mi \(\frac{-2}{ \sqrt{1- \sin x} } \) jak chce obliczyć oznaczona to mi nic nie wychodzi
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Zbadać zbieżność

Post autor: grdv10 »

A po co wracać do \(x\)? Możesz oczywiście policzyć granicę tego wyrażenia przy \(x\to\frac{\pi}{2}^-.\) Ale znacznie łatwiej obliczyć granicę całki z \(t\).
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

Re: Zbadać zbieżność

Post autor: LuckyLuck »

No dobra to dla t wychodzi \(\frac{-2}{ \sqrt{t} } \) ale przecież nie mogę podstawić 0
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Zbadać zbieżność

Post autor: grdv10 »

A wiesz, jaka jest definicja całki niewłaściwej? Granica prawostronna w zerze.
ODPOWIEDZ