Oblicz całkę

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

Oblicz całkę

Post autor: peresbmw »

\[\int_{}^{} \frac{(1-x^3) (x-1)}{(x^2 +1) ^2 (x+1)^2 } dx\]
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Oblicz całkę

Post autor: grdv10 »

Po rozkładzie na ułamki proste otrzymasz funkcję podcałkową w postaci\[\frac{x}{{\left(x^{2} + 1\right)}^{2}} - \frac{1}{{\left(x + 1\right)}^{2}}.\] W pierwszej całce podstaw \(t=x^2+1\), a w drugiej \(t=x+1\).
ODPOWIEDZ