granica

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 166
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 90 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

granica

Post autor: Filip25 »

\( \Lim_{n\to \infty } \sqrt[n]{5n^2+3n-1} \)
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: granica

Post autor: grdv10 »

Zrób tak samo jak w poprzednim zadaniu. Mamy, że \(\sqrt[n]{n^2}\to 1.\) Skorzystaj z oszacowania\[n^2\leqslant 5n^2+3n-1\leqslant 5n^2+4n^2=9n^2.\]
ODPOWIEDZ