oblicz granicę

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 176
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 90 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

oblicz granicę

Post autor: Filip25 »

\( \Lim_{n\to \infty } \sqrt[n]{2n+3} \)
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: oblicz granicę

Post autor: grdv10 »

\[\sqrt[n]{n}\leqslant \sqrt[n]{2n+3}\leqslant \sqrt[n]{5n}=\sqrt[n]{5}\cdot\sqrt[n]{n}.\]
Skrajne ciągi zmierzają do jedynki, więc tak samo środkowy zmierza do jedynki.
ODPOWIEDZ