Asymptoty funkcji- analiza

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wzorkoko312
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 15 sty 2023, 21:36
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Asymptoty funkcji- analiza

Post autor: wzorkoko312 »

Dzień dobry,
Proszę o wyznaczenie asymptot funkcji danej wzorem \(f(x)=\frac{\sqrt{x+2}-2x}{|1-x|}+e^{\frac{1}{1-x}}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Asymptoty funkcji- analiza

Post autor: eresh »

wzorkoko312 pisze: 15 sty 2023, 21:45 Dzień dobry,
Proszę o wyznaczenie asymptot funkcji danej wzorem \(f(x)=\frac{\sqrt{x+2}-2x}{|1-x|}+e^{\frac{1}{1-x}}\)
A z czym konkretnie masz problem?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
wzorkoko312
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 15 sty 2023, 21:36
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Asymptoty funkcji- analiza

Post autor: wzorkoko312 »

Nie wiem jak policzyć granice do asymptot, a dokładniej jak poradzić sobie z symbolami nieoznaczonymi.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3529
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Asymptoty funkcji- analiza

Post autor: Jerry »

\(D=[-2;1)\cup(1,+\infty)\)
  1. \(\Lim_{x\to1^-}\left(\frac{\sqrt{x+2}-2x}{|1-x|}+e^{\frac{1}{1-x}}\right)=\Lim_{x\to1^-}{1\over 1-x}\cdot\left(
    \sqrt{x+2}-2x+\frac{e^{\frac{1}{1-x}}}{{1\over1-x}}\right)=\left[{1\over0^+}\cdot(\sqrt3-2+\infty)\right]=+\infty\)
    bo
    \(\Lim_{x\to1^-}\frac{e^{\frac{1}{1-x}}}{{1\over1-x}}=\Lim_{t\to+\infty}\frac{e^t}{t}=\left[{+\infty\over+\infty}\right]\nad{\text{H}}{=}\Lim_{t\to+\infty}\frac{e^t}{1}=+\infty\)
  2. \(\Lim_{x\to1^+}\left(\frac{\sqrt{x+2}-2x}{|1-x|}+e^{\frac{1}{1-x}}\right)=\left[{\sqrt3-2\over0^+}+e^{-\infty}\right]=[-\infty+0]=-\infty\)
  3. \(\Lim_{x\to+\infty}\left(\frac{\sqrt{x+2}-2x}{|1-x|}+e^{\frac{1}{1-x}}\right)=-2+e^0=-1\)
Odpowiedź: Wykres funkcji \(y=f(x)\) ma asymptotę pionową \(x=1\) i R-stronną asymptotę poziomą \(y=-1\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ