granica

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 177
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

granica

Post autor: Filip25 »

\(\Lim_{x\to 1}\frac{\sin(x^2-1)}{2x^4-2x}\)
Ostatnio zmieniony 05 sty 2023, 10:02 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu: \Lim, \sin
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3528
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: granica

Post autor: Jerry »

\(\Lim_{x\to 1}\frac{\sin(x^2-1)}{2x^4-2x}=\Lim_{x\to 1}\frac{\sin(x^2-1)}{x^2-1}\cdot\frac{(x-1)(x+1)}{2x(x-1)(x^2+x+1)}=1\cdot\frac{1+1}{2\cdot1\cdot(1+1+1)}={1\over3}\)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: granica

Post autor: eresh »

Filip25 pisze: 05 sty 2023, 09:44 \(\lim_{x\to 1}\frac{sin(x^2-1)}{2x^4-2x}\)
albo:
\(\Lim_{x\to 1}\frac{\sin (x^2-1)}{2x^4-2x}=\Lim_{x\to 1}\frac{\cos (x^2-1)\cdot 2x}{8x^3-2}=\frac{2}{6}=\frac{1}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 177
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: granica

Post autor: Filip25 »

Jerry pisze: 05 sty 2023, 10:02 \(\Lim_{x\to 1}\frac{\sin(x^2-1)}{2x^4-2x}=\Lim_{x\to 1}\frac{\sin(x^2-1)}{x^2-1}\cdot\frac{(x-1)(x+1)}{2x(x-1)(x^2+x+1)}=1\cdot\frac{1+1}{2\cdot1\cdot(1+1+1)}={1\over3}\)

Pozdrawiam
A skąd taki sposób? można jasniej?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3528
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: granica

Post autor: Jerry »

Filip25 pisze: 10 sty 2023, 20:23 A skąd taki sposób? można jasniej?
Doprowadziłem do możliwości wykorzystania faktu:
\[\Lim_{t\to0}\frac{\sin t}{t}=1\]
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ