Nie potrafię rozwiązać tej całki:
\(\int \frac{dx}{x^4+x^3+x^2}\)
Symolab podpowiada że należy rozbić na:
\(\int \left(-\frac{1}{x}+\frac{1}{x^2}+\frac{x}{x^2+x+1}\right)dx\)
Ale nie wiem w jaki sposób.
całki - pomoc
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 15 wrz 2022, 12:27
- Podziękowania: 8 razy
całki - pomoc
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2022, 22:14 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, dopisałem brakujący nawias
Powód: Poprawa wiadomości, dopisałem brakujący nawias
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: całki - pomoc
\(x^4+x^3+x^2=x^2(x^2+x+1)\\taneltatius pisze: ↑15 wrz 2022, 21:53 Nie potrafię rozwiązać tej całki:
\(\int \frac{dx}{x^4+x^3+x^2}\)
Symolab podpowiada że należy rozbić na:
\(\int \:-\frac{1}{x}+\frac{1}{x^2}+\frac{x}{x^2+x+1}dx\)
Ale nie wiem w jaki sposób.
\frac{1}{x^4+x^3+x^2}=\frac{A}{x}+\frac{B}{x^2}+\frac{Cx+D}{x^2+x+1}\\
1=Ax(x^2+x+1)+B(x^2+x+1)+(Cx+D)x^2\\
1=Ax^3+Ax^2+Ax+Bx^2+Bx+B+Cx^3+Dx^2\\
1=x^3(A+C)+x^2(A+B+D)+x(A+B)+B\\
\begin{cases}A+C=0\\A+B+D=0\\A+B=0\\B=1\end{cases}\\
\begin{cases}B=1\\A=-1\\C=1\\D=0\end{cases}\\
\frac{1}{x^4+x^3+x^2}=\frac{-1}{x}+\frac{1}{x^2}+\frac{x}{x^2+x+1}\\\)
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2022, 22:16 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, dopisałem brakujące \\
Powód: Poprawa wiadomości, dopisałem brakujące \\
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- Jerry
- Expert
- Posty: 3527
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1933 razy
Re: całki - pomoc
Rozkład na sumę ułamków prostych w tym przypadku wygląda tak:
\(\frac{1}{x^2(x^2+x+1)}\equiv\frac{A}{x}+\frac{B}{x^2}+\frac{Cx+D}{x^2+x+1}\\
\frac{1}{x^4+x^3+x^2}\equiv \frac{(A+C)x^3+(A+B+D)x^2+(A+B)x+B}{x^4+x^3+x^2}\)
Zatem
\(\begin{cases}A+C=0\\A+B+D=0\\A+B=0\\B=1\end{cases}\iff\begin{cases}A=-1\\B=1\\C=1\\D=0\end{cases}\)
Pozdrawiam
\(\frac{1}{x^2(x^2+x+1)}\equiv\frac{A}{x}+\frac{B}{x^2}+\frac{Cx+D}{x^2+x+1}\\
\frac{1}{x^4+x^3+x^2}\equiv \frac{(A+C)x^3+(A+B+D)x^2+(A+B)x+B}{x^4+x^3+x^2}\)
Zatem
\(\begin{cases}A+C=0\\A+B+D=0\\A+B=0\\B=1\end{cases}\iff\begin{cases}A=-1\\B=1\\C=1\\D=0\end{cases}\)
Pozdrawiam
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 15 wrz 2022, 12:27
- Podziękowania: 8 razy