całki - pomoc

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
taneltatius
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 15 wrz 2022, 12:27
Podziękowania: 8 razy

całki - pomoc

Post autor: taneltatius »

\(\int{{{x}\over{x^2+{{1}\over{2}}x-{{3}\over{16}}}}}dx=\int{{x}\over{(x-\frac{1}{4})(x+\frac{3}{4})}}dx=\int{{\frac{1}{4}dx}\over{x-\frac{1}{4}}}+\int{{\frac{3}{4}dx}\over{x+\frac{3}{4}}}=\frac{1}{4}ln|x-\frac{1}{4}|+\frac{3}{4}ln|x+\frac{3}{4}| + C\)

Gdzie popełniłem błąd?
wynik:

\(\frac{1}{4}ln|4x-1|+3ln|4x+3| + C\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: całki - pomoc

Post autor: eresh »

taneltatius pisze: 15 wrz 2022, 12:39 \(\int{{{x}\over{x^2+{{1}\over{2}}x-{{3}\over{16}}}}}dx=\int{{x}\over{(x-\frac{1}{4})(x+\frac{3}{4})}}dx=\int{{\frac{1}{4}dx}\over{x-\frac{1}{4}}}+\int{{\frac{3}{4}dx}\over{x+\frac{3}{4}}}=\frac{1}{4}ln|x-\frac{1}{4}|+\frac{3}{4}ln|x+\frac{3}{4}| + C\)

Gdzie popełniłem błąd?
wynik:

\(\frac{1}{4}ln|4x-1|+3ln|4x+3| + C\)
Nigdzie, to są te same wyniki z dokładnością do stałej
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
taneltatius
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 15 wrz 2022, 12:27
Podziękowania: 8 razy

Re: całki - pomoc

Post autor: taneltatius »

pierwszy logarytm rozumiem że jest taki sam z dokładnością do stałej, ale drugi? Nie powinien wynosić 3/4ln|x+3/4|?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: całki - pomoc

Post autor: eresh »

taneltatius pisze: 15 wrz 2022, 13:11 pierwszy logarytm rozumiem że jest taki sam z dokładnością do stałej, ale drugi? Nie powinien wynosić 3/4ln|x+3/4|?
powinien
albo \(\frac{3}{4}\ln|4x+3|\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ