Rozwiązać równanie za pomocą rozdzielenia zmiennych

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
hutsaloviaheslav1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 140
Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
Podziękowania: 91 razy

Rozwiązać równanie za pomocą rozdzielenia zmiennych

Post autor: hutsaloviaheslav1998 »

Mam do rozwiązania zadanie o następującej treści:
Metodą rozdzielenia zmiennych rozwiąż równanie różniczkowe \(\frac{dy}{dx}=xcos^{2}y\) przy warunku y\(\left( 0\right) \) = 1
Rozwiązałem to zadanie połowicznie. Policzyłem całki za pomocą tej metody rozdzielenia zmiennych
\(
\int \frac{1}{cos^{2}y}dy = \int xdx
\\
tan\left( y\right) = \frac{1}{2}x^2
\)

teraz generalnie nie bardzo wiem co zrobić z tym warunkiem y\(\left( 0\right) \) = 1
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: Rozwiązać równanie za pomocą rozdzielenia zmiennych

Post autor: Jerry »

hutsaloviaheslav1998 pisze: 13 wrz 2022, 16:52 \(tan\left( y\right) = \frac{1}{2}x^2
\)
Nie do końca...
\(\tg y={1\over2}x^2+\color{red}{C}\)
hutsaloviaheslav1998 pisze: 13 wrz 2022, 16:52 teraz generalnie nie bardzo wiem co zrobić z tym warunkiem y\(\left( 0\right) \) = 1
\(\tg 1={1\over2}\cdot0^2+C\iff C=\tg 1\)
Ostatecznie
\(y=\arctg\left({1\over2}x^2+\tg1\right)\)

Pozdrawiam
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 368
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Rozwiązać równanie za pomocą rozdzielenia zmiennych

Post autor: maria19 »

Wystarczyło zastosować się do wskazówek podanych tutaj i na koncu postawić, a nie miotać sie od Annasza do Kajfasza. PS jak wyglądają egzaminy na khanacademy :?:
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Rozwiązać równanie za pomocą rozdzielenia zmiennych

Post autor: radagast »

maria19 pisze: 14 wrz 2022, 08:51 Wystarczyło zastosować się do wskazówek podanych tutaj i na koncu postawić, a nie miotać sie od Annasza do Kajfasza. PS jak wyglądają egzaminy na khanacademy :?:
o jakim Annaszu i Kajfaszu piszesz ??
Jerry elegancko rozwiązał równanie o rozdzielonych zmiennych i podał dobry wynik. Prościej się nie da !
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 368
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Rozwiązać równanie za pomocą rozdzielenia zmiennych

Post autor: maria19 »

Annasz-matematykaszkolna.pl , Kajfasz-forum.zadania.info
ODPOWIEDZ