calki pomoc, wyciaganie stalych przed calke

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mikolajkapica
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 10 wrz 2022, 16:34

calki pomoc, wyciaganie stalych przed calke

Post autor: mikolajkapica »

Dlaczego to:

\(\int{2\over{7x+14}}dx=\int{2\over7}*{1\over{x+2}}dx={2\over7}\int{dt\over{t}}={2\over7}ln|t|+C={2\over7}ln|x+2|+C\\
t = x + 2 \\
dt = dx \\\)


!=


\(\int{2\over{7x+14}}dx=\int{2{dt}\over{7t}}={{2}\over{7}}\int{{dt}\over{t}}={{2}\over{7}}ln|t| + C={{2}\over{7}}ln|7x+14| + C \\
t = 7x + 14 \\
dt = 7dx \\
{dt\over{7}}=dx\)
jjjjjj
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 54
Rejestracja: 11 lis 2021, 21:35
Podziękowania: 31 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: calki pomoc, wyciaganie stalych przed calke

Post autor: jjjjjj »

mikolajkapica pisze: 10 wrz 2022, 16:55 Dlaczego to:

\(\int{2\over{7x+14}}dx=\int{2\over7}*{1\over{x+2}}dx={2\over7}\int{dt\over{t}}={2\over7}ln|t|+C={2\over7}ln|x+2|+C\\
t = x + 2 \\
dt = dx \\\)


!=


\(\int{2\over{7x+14}}dx=\int{2{dt}\over{7t}}={{2}\over{7}}\int{{dt}\over{t}}={{2}\over{7}}ln|t| + C={{2}\over{7}}ln|7x+14| + C \\
t = 7x + 14 \\
dt = 7dx \\
{dt\over{7}}=dx\)
\(
{{2}\over{7}}ln|7x+14| = {{2}\over{7}}ln(7|x+2|)={{2}\over{7}}(ln|x+2|+ln7)={{2}\over{7}}ln|x+2|+{{2}\over{7}}ln7\)

Potraktuj \( {{2}\over{7}}ln7\) jako stałą C - wszystko jest w porządku
mikolajkapica
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 10 wrz 2022, 16:34

Re: calki pomoc, wyciaganie stalych przed calke

Post autor: mikolajkapica »

Dziękuję! 😃
ODPOWIEDZ