Pochodne cząstkowe, Ekstremum, Macierze drugich pochodnych,

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ronald de Bree
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 07 wrz 2022, 18:17
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Pochodne cząstkowe, Ekstremum, Macierze drugich pochodnych,

Post autor: Ronald de Bree »

Dostałem takie zadanie a w żadnym stopniu nie ogarniam tego tematu
dlatego bardzo bym prosił gdyby mógł mi to ktoś to rozwiązać najprościej jak jest to możliwe, najlepiej krok po kroku.

Dla funkcji
\(f(x,y) = x^3 + y^3 - 3xy\)

a) Oblicz obie pochodne cząstkowe.
b) Znaleźć punkty, w których może być ekstremum.
c) Obliczyć macierz drugich pochodnych cząstkowych.
d) Określić rodzaj punktu ekstremalnego (maksimum, minimum, siodło)

Z góry dziękuje za poświęcony czas
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2022, 21:46 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Pochodne cząstkowe, Ekstremum, Macierze drugich pochodnych,

Post autor: eresh »

Ronald de Bree pisze: 07 wrz 2022, 18:34 Dostałem takie zadanie a w żadnym stopniu nie ogarniam tego tematu
dlatego bardzo bym prosił gdyby mógł mi to ktoś to rozwiązać najprościej jak jest to możliwe, najlepiej krok po kroku.

Dla funkcji
f(x,y) = x^3 + y^3 - 3xy

a) Oblicz obie pochodne cząstkowe.
\(\frac{\partial f}{\partial x}=3x^2-3y\\
\frac{\partial f}{\partial y}=3y^2-3x\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Pochodne cząstkowe, Ekstremum, Macierze drugich pochodnych,

Post autor: eresh »

Ronald de Bree pisze: 07 wrz 2022, 18:34 Dostałem takie zadanie a w żadnym stopniu nie ogarniam tego tematu
dlatego bardzo bym prosił gdyby mógł mi to ktoś to rozwiązać najprościej jak jest to możliwe, najlepiej krok po kroku.

Dla funkcji
f(x,y) = x^3 + y^3 - 3xy


b) Znaleźć punkty, w których może być ekstremum.
do rozwiązania układ
\(\begin{cases}3x^2-3y=0\\3y^2-3x=0\end{cases}\\
\)


otrzymujemy punkty
\((0,0),(1,1), (-1,1)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Pochodne cząstkowe, Ekstremum, Macierze drugich pochodnych,

Post autor: eresh »

Ronald de Bree pisze: 07 wrz 2022, 18:34 Dostałem takie zadanie a w żadnym stopniu nie ogarniam tego tematu
dlatego bardzo bym prosił gdyby mógł mi to ktoś to rozwiązać najprościej jak jest to możliwe, najlepiej krok po kroku.

Dla funkcji
\(f(x,y) = x^3 + y^3 - 3xy\)


c) Obliczyć macierz drugich pochodnych cząstkowych.
\(\frac{\partial ^2f}{\partial x^2}=6x\\
\frac{\partial ^2f}{\partial y^2}=6y\\
\frac{\partial^2f}{\partial x\partial y}=\frac{\partial ^2f}{\partial y\partial x}=-3\)



\(\begin{vmatrix}\frac{\partial ^2f}{\partial x^2}(x_0,y_0)&\frac{\partial^2f}{\partial x\partial y}(x_0,y_0)\\\frac{\partial^2f}{\partial x\partial y}(x_0,y_0)&\frac{\partial^2f}{\partial y^2}(x_0,y_0)\end{vmatrix} \)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Pochodne cząstkowe, Ekstremum, Macierze drugich pochodnych,

Post autor: eresh »

Ronald de Bree pisze: 07 wrz 2022, 18:34 Dostałem takie zadanie a w żadnym stopniu nie ogarniam tego tematu
dlatego bardzo bym prosił gdyby mógł mi to ktoś to rozwiązać najprościej jak jest to możliwe, najlepiej krok po kroku.

Dla funkcji
\(f(x,y) = x^3 + y^3 - 3xy\)


d) Określić rodzaj punktu ekstremalnego (maksimum, minimum, siodło)
dla \((0,0)\)
\(\begin{vmatrix}0&-3\\-3&0 \end{vmatrix}=-9<0 \) - brak ekstremum


dla \((1,1)\)
\(\begin{vmatrix}6&-3\\-3&6 \end{vmatrix}=36-9>0\;\; \wedge\;\;\frac{\partial^2f}{\partial x^2}(1,1)>0 \)
minimum w \((1,1)\)

dla \((-1,1)\)
\(\begin{vmatrix}-6&-3\\-3&6 \end{vmatrix}=-36-9<0 \)
brak ekstremum
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ