Policzyłem pierwszą następującej funkcji:
\(
f \left( x,y\right) = \sqrt{x^{2}+y^{2}}
\)
I wyszło
\(
f \left( x,y\right) = \frac{x}{\sqrt{x^{2}+y^{2}}}
\)
Natomiast nie jestem pewny wyniku co do drugiej pochodnej po x, ponieważ otrzymuje:
\(
f \left( x,y\right) = \frac{y^{2}}{x^{2}+y^{2} \left( \sqrt{x^{2}+y^{2}} \right) }
\)
Natomiast jak sprawdzałem wynik w aplikacji, która umożliwia policzenie tego typu rzeczy pokazuje mi inny wynik
\(
f \left( x,y\right) = \frac{y^{2}}{ \left( x^{2}+y^{2}\right)^\frac{3}{2}}
\)
Który wynik jest poprawny?
Pochodna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 140
- Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
- Podziękowania: 91 razy
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Pochodna
to znaczy:
zamiast
\(
f \left( x,y\right) = \frac{y^{2}}{(x^{2}+y^{2}) \sqrt{x^{2}+y^{2}} }
\)
zamiast
powinno byćhutsaloviaheslav1998 pisze: ↑30 sie 2022, 20:14
\(
f \left( x,y\right) = \frac{y^{2}}{x^{2}+y^{2} \left( \sqrt{x^{2}+y^{2}} \right) }
\)
\(
f \left( x,y\right) = \frac{y^{2}}{(x^{2}+y^{2}) \sqrt{x^{2}+y^{2}} }
\)