Granica ciągu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
hutsaloviaheslav1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 140
Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
Podziękowania: 91 razy

Granica ciągu

Post autor: hutsaloviaheslav1998 »

Mam do policzenia granice takiego ciągu tylko nie wiem czy wynik jest dobry.
\(
\Lim_{n\to \ \infty } \left( 1- \frac{3}{n} \right)^{n+1} = \infty
\)

dlaczego nieskończoność. Dlatego że \(\Lim_{n\to \ \infty }\). Jak \(\Lim_{n\to \ \infty }\) to \( \frac{3}{\infty} = 0 \), 1-0 = 1, potem mam potęgę n+1, za n podstawiam nieskończoność dodaje 1 i wychodzi nieskończoność. Więc ile wynosi \(\Lim_{n\to \ \infty } 1^{\infty}\). Tylko też zastanawiam się czy w tej potędze w tym ciągu \(n+1\) za to n też powinienem podstawić nieskończoność czy może raczej nie. I dlaczego?
Ostatnio zmieniony 20 sie 2022, 21:52 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem x na n
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Granica ciągu

Post autor: eresh »

hutsaloviaheslav1998 pisze: 20 sie 2022, 17:27 Mam do policzenia granice takiego ciągu tylko nie wiem czy wynik jest dobry.
\(
\Lim_{x\to \ \infty } \left( 1- \frac{3}{n} \right)^{n+1} = \infty
\)

dlaczego nieskończoność. Dlatego że \(\Lim_{x\to \ \infty }\). Jak \(\Lim_{x\to \ \infty }\) to \( \frac{3}{\infty} = 0 \), 1-0 = 1, potem mam potęgę n+1, za n podstawiam nieskończoność dodaje 1 i wychodzi nieskończoność. Więc ile wynosi \(\Lim_{x\to \ \infty } 1^{\infty}\). Tylko też zastanawiam się czy w tej potędze w tym ciągu \(n+1\) za to n też powinienem podstawić nieskończoność czy może raczej nie. I dlaczego?
Nie jest dobry

\(\Lim_{n\to\infty} \left( 1- \frac{3}{n} \right)^{n+1} =\Lim_{n\to\infty} \left( 1- \frac{3}{n} \right)^{n} \left( 1- \frac{3}{n} \right)=e^{-3}\cdot 1=\frac{1}{e^3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
hutsaloviaheslav1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 140
Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
Podziękowania: 91 razy

Re: Granica ciągu

Post autor: hutsaloviaheslav1998 »

Nie jest dobry

\(\Lim_{n\to\infty} \left( 1- \frac{3}{n} \right)^{n+1} =\Lim_{n\to\infty} \left( 1- \frac{3}{n} \right)^{n} \left( 1- \frac{3}{n} \right)=e^{-3}\cdot 1=\frac{1}{e^3}\)
Ja mam pytanie, bo dopiero teraz to zauważyłem. Dlaczego tutaj:
\(
\Lim_{n\to\infty} \left( 1- \frac{3}{n} \right)^{n} = e^{-3}
\)

zamiast
\(
\Lim_{n\to\infty} \left( 1- \frac{3}{n} \right)^{n} = e^{3}
\)

Jest wzór, który mówi:
\(
\Lim_{n\to\infty} \left( 1+ \frac{x}{n} \right)^{n} = e^{x}
\)

Jeżeli jest ok to w porządku, ale wole być pewny?
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 370
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Granica ciągu

Post autor: maria19 »

ODPOWIEDZ