Proszę o pomoc w policzeniu pochodnej cząstkowej po y
\(
6y^{-\frac{3}{2}}y
\)
pierwsza pochodna czątkowa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 140
- Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
- Podziękowania: 91 razy
-
- Stały bywalec
- Posty: 437
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 253 razy
- Płeć:
Re: pierwsza pochodna czątkowa
\( f(x,y) = 6y^{-\frac{3}{2}} \cdot y = 6y^{-\frac{1}{2}} \\ f_y = 6 \cdot (-\frac{1}{2}) \cdot y^{-\frac{1}{2} - 1} = -3 \cdot y^{-\frac{3}{2}} \)
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: pierwsza pochodna czątkowa
Skoro autor woli rozbijać funkcję JEDNEJ zmiennej na dwie, to można i tak:
\(f(y) = 6y^{-\frac{3}{2}}y\)
\(f' = \frac{df}{dy}= 6\cdot \frac{d}{dy}(y^{-\frac{3}{2}}y) = 6[\frac{d}{dy}(y^{-\frac{3}{2}}) \cdot y + y^{-\frac{3}{2}} \cdot \frac{d}{dy}(y) ] = 6(-\frac{3}{2}y^{-\frac{5}{2}} \cdot y + y^{-\frac{3}{2}} \cdot 1) =\\ = 6(-\frac{3}{2} y^{-\frac{3}{2}} + y^{-\frac{3}{2}}) = 6 \cdot (-\frac{1}{2} y^{-\frac{3}{2}} ) =-3 y^{-\frac{3}{2}} \)
\(f(y) = 6y^{-\frac{3}{2}}y\)
\(f' = \frac{df}{dy}= 6\cdot \frac{d}{dy}(y^{-\frac{3}{2}}y) = 6[\frac{d}{dy}(y^{-\frac{3}{2}}) \cdot y + y^{-\frac{3}{2}} \cdot \frac{d}{dy}(y) ] = 6(-\frac{3}{2}y^{-\frac{5}{2}} \cdot y + y^{-\frac{3}{2}} \cdot 1) =\\ = 6(-\frac{3}{2} y^{-\frac{3}{2}} + y^{-\frac{3}{2}}) = 6 \cdot (-\frac{1}{2} y^{-\frac{3}{2}} ) =-3 y^{-\frac{3}{2}} \)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl