Całki oznaczone, przepis funkcji o danych własnościach.

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
kampi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 01 paź 2020, 12:55
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Całki oznaczone, przepis funkcji o danych własnościach.

Post autor: kampi »

Cześć mam problem z jedną częścią zadania.

Podaj przyklad przepisu funkcji f takiej, że:
\( \int_{0}^{4} f(x) dx < 0 \) i \(\int_{0}^{4} |f(x)| dx \neq |\int_{0}^{4} f(x) dx|\)

pierwszy warunek rozumiem, ale nie mam pomysłu jak interpretować ten drugi.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3525
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1930 razy

Re: Całki oznaczone, przepis funkcji o danych własnościach.

Post autor: Jerry »

Sprawdź prawdziwość dla \(y=f(x)=1-x^3\), że \(13,5\ne12\)

Pozdrawiam
PS. Liczyłem w pamięci...
Awatar użytkownika
kampi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 01 paź 2020, 12:55
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: Całki oznaczone, przepis funkcji o danych własnościach.

Post autor: kampi »

Sprawdziłem wynik i wychodzi \(61,5 \neq 60 \). Tak czy inaczej ten wzór funkcji spełnia warunek, czy szukając wzoru tej funkcji jest jakiś sposób, a może trzeba próbować losowe funkcje do skutku?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3525
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1930 razy

Re: Całki oznaczone, przepis funkcji o danych własnościach.

Post autor: Jerry »

kampi pisze: 27 cze 2022, 22:29 ... czy szukając wzoru tej funkcji jest jakiś sposób, ...
Wskazałem funkcję częściej i bardziej ujemną niż dodatnią w danym przedziale...

Pozdrawiam
PS. \({4^4\over4}=16\) :oops:
ODPOWIEDZ