Granica

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
EatonFS
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 27 kwie 2020, 22:41
Podziękowania: 51 razy
Płeć:

Granica

Post autor: EatonFS »

Oblicz granice \(\Lim_{n\to \infty } \frac{ \sin n! +n^2 }{n^2 } \)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Granica

Post autor: radagast »

EatonFS pisze: 21 cze 2022, 18:45 Oblicz granice \(\Lim_{n\to \infty } \frac{ \sin n! +n^2 }{n^2 } \)
\(\Lim_{n\to \infty } \frac{ \sin n! +n^2 }{n^2 } =\Lim_{n\to \infty } \frac{ \sin n! }{n^2 } +\Lim_{n\to \infty } \frac{n^2 }{n^2 } =0+1=1\)
ODPOWIEDZ