Granica funkcji dwóch zmiennych

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jjjjjj
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 54
Rejestracja: 11 lis 2021, 21:35
Podziękowania: 31 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Granica funkcji dwóch zmiennych

Post autor: jjjjjj »

Oblicz granicę \( \Lim_{(x,y)\to (0,0)} \frac{1- \cos (x^2+y^2)}{(x^2+y^2)x^2 y^2} \)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3528
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Granica funkcji dwóch zmiennych

Post autor: Jerry »

\( \Lim_{(x,y)\to (0,0)} \frac{1- \cos (x^2+y^2)}{(x^2+y^2)x^2 y^2}= \Lim_{(x,y)\to (0,0)} \frac{1^2- \cos^2 (x^2+y^2)}{(x^2+y^2)x^2 y^2(1+ \cos (x^2+y^2))}=\\ \qquad =\Lim_{(x,y)\to (0,0)}\left(\frac{\sin (x^2+y^2)}{x^2+y^2}\right)^2\cdot\left({1\over y^2}+{1\over x^2}\right)\cdot\frac{1}{1+ \cos (x^2+y^2)}=\left[1^2\cdot(+\infty+\infty)\cdot{1\over2}\right] =+\infty\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ