Wyznacz dziedzinę funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
EatonFS
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 27 kwie 2020, 22:41
Podziękowania: 51 razy
Płeć:

Wyznacz dziedzinę funkcji

Post autor: EatonFS »

Wyznacz dziedzinę funkcji oraz wykonaj odpowiedni rysunek

\(z(x,y)= \ln (4-x^2-y^2)+ \frac{\arcsin x}{x^2+1} \)
Ostatnio zmieniony 10 cze 2022, 21:41 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu: \arcsin
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3525
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1930 razy

Re: Wyznacz dziedzinę funkcji

Post autor: Jerry »

\(D=\{(x,y)\in\rr^2;\, 4-x^2-y^2>0\wedge -1\le x\le1\} \)
Obrazek

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ