Oblicz objętość

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
EatonFS
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 27 kwie 2020, 22:41
Podziękowania: 51 razy
Płeć:

Oblicz objętość

Post autor: EatonFS »

Obliczyć objętość bryły ograniczonej powierzchniami \(z=3x, x^2 +y^2 =4,x=0,z=0,y=0\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Oblicz objętość

Post autor: kerajs »

Do wyboru są cztery równe objętości. Jedna z nich :
\(V= \int_{0}^{2}( \int_{0}^{ \sqrt{4-x^2} }3x dy)dx=...\)
ODPOWIEDZ